40 zastávek aneb Křížová cesta našimi farnostmi

Na základě vyhlášení Roku modlitby papežem Františkem, jakožto přípravy na Jubilejní rok 2025, a na základě pobídky Pastýřského listu našich biskupů, jakožto povzbuzení k plodnému prožití postní doby 2024, nabízím netradiční křížovou cestu. Tato cesta nebude mít 14 zastavení, ale 40 zastávek, podle počtu postních dnů. Ježíš se svým křížem nebude procházet Jeruzalémem v Izraeli, ale známými místy na území našich farností. V postní dny všem, kteří si tuto službu objednají, bych ráno mezi 8. a 9. hodinou zasílal na WhatsApp název autobusové/vlakové zastávky, na kterou se v myšlence (kdo chce, může i fyzicky) přemístíme, bude následovat souřadnice evangelijní perikopy toho dne, abychom si každý mohli přečíst Boží slovo na daný den, poté bude následovat veršované minikázání vycházející z evangelia a z konkrétního místa na zastávce situované v některé z našich farností. Kázání nebudou úplně oddechové verše, proto je třeba si k celé této modlitbě vyhradit alespoň 5–10 minut času v klidu a tichu, je možné se do této modlitby křížové cesty ponořit buď o samotě, nebo např. při večerní rodinné modlitbě, kdy lze o přečteném společně hovořit, sdílet své postřehy, nápady, možná doplnění.

Tyto denní zprávy lze objednat přes WhatsApp na tel. čísle 733 741 357. Do zprávy uveďte své jméno a příjmení, případně farnost, a informaci, že prosíte o zasílání denní křížové cesty. Těm z Vás, kteří jste v říjnu odebírali verše růžencových desátků, budu tyto zprávy zasílat automaticky. Pokud je někdo z Vás odebírat nechce, napište, prosím, požadavek o své vyřazení z této WA skupiny.

Zprávy budou přicházet v uvedeném časovém rozmezí od pondělí do soboty (neděle se nezapočítávají do postních dnů, navíc všichni dostaneme podnět k prožívání neděle při mši svaté a v Povzbuzení na týden). Pokud na některý všední den (22.2. a 19.3.) připadne liturgický svátek nebo slavnost a v kostele uslyšíme jiné perikopy než z cyklu postních dnů, v naší křížové cestě zůstaneme u postních čtení, abychom na konci postní doby měli kompletní celek, který pak bude možné aplikovat i v příštích letech. Protože v mně svěřených farnostech je pouze 33 autobusových a 2 vlakové zastávky, podíváme se i na místa 2 zastávek v Polánce (Polánka již nepatří do našich farností, ale mnozí praktikující věřící přijíždějí na bohoslužby do Krumlova, a protože místně Polánka spadá pod Krumlov) a zbývající 3 zastávky budou …. nechte se překvapit.

Protože křížová cesta bude vznikat „za pochodu“, prosím o Vaši modlitbu za Boží vedení a inspiraci Duchem Svatým. Pokud některý den modlitba nepřijde, tak se pravděpodobně „nezadařilo“. 😊 Tyto informace lze otevřít a stáhnout ještě tady.

Těším se na společné poznávání našich farností, chvíle ztišení i setkávání se s Ježíšem na zastávkách křížové cesty naším „Jeruzalémem“.

 

P.S.: Na tomto odkazu je možné se pro inspiraci podívat na powerpointovou prezentaci (převedenou do pdf. – statickou, bez animací) o Křížové cestě Letovicemi, kterou jsem psal před 15 roky a o které jsem později hovořil na jedné přednášce a přibližoval jsem pomocí slidů konkrétní místa a myšlenky. Minikázání se budu snažit tvořit ve stejném duchu jako verše v této knížečce.